Najdi

Elektrika

Ogrevanje na elektriko je enostavno in zelo uporabno v določenih primerih. Ponuja kar nekaj praktičnih prednosti, kot je enostavna montaža. Vsekakor pa je v sistemih, ki delujejo dolgo, uporaba drugih energentov bolj smotrna.

Ogrevanje na elektriko je zelo uporabno kot dodatno ogrevanje, ali tam, kjer se ne uporablja zelo pogosto, recimo v vikendih. Priporočamo ga tudi tam, kjer centralno ogrevanje ni možno, kot recimo v pisarnah ali skladiščih.

Večina naprav potrebuje malo prostora in so poceni. Stroški montaže in vzdrževanja so po navadi zelo nizki. Toploto pripravijo zelo hitro, tako da so zelo uporabni za kopalnice, ali kadar na hitro potrebujemo toplo vodo.

Praktične prednosti pa v senci nizkih izkoristkov pri uporabi električne energije. Fosilna goriva, ki se uporabljajo v elektrarnah, pretvarjajo energijo v elektriko z nizkimi izkoristki, velika količina električne energije pa se zgubi tudi pri transportu od elektrarne do porabnika. Energija, ki jo porabimo je torej večja kot pri ogrevalnih sistemih v hišah. Zato uporaba elektrike dolgoročno ni priporočljiva.

Prednosti ogrevanja na elektriko

  • Dosegljivost vira
  • Potrebnega malo prostora
  • Nizka investicija
  • Nizki stroški montaže in vzdrževanja

Električne ogrevalne naprave

Na trgu obstaja kar nekaj različnih električnih naprav za ogrevanje. Konvektorji, radiatorji, kaloriferji… Večina njih pa ogreje stanovanje zelo hitro.

Električni grelniki vode

Elektrika se velikokrat uporablja za pripravo sanitarne tople vode, bodisi s pretočnimi grelniki ali akumulacijakimi vsebniki.

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke prav tako za delovanje potrebujejo elektriko.

Izvedite več o delovanju toplotnih črpalk.