Najdi

Solarna energija

Za razliko od fosilnih goriv je solarna energija dostopna praktično v neomejenih količinah, ne proizvaja škodljivih emisij in je brezplačna. Moderni sistemi ogrevanja se lahko kombinirajo s solarnimi sistemi, kar solarne sisteme ogrevanja naredi za izvrstno opcijo za pripravo sanitarne tople vode ali podporo ogrevanju.

Solarno ogrevanje koristi sončno žarčenje kot izvor toplotne energije. Sončnega ogrevanja ne smemo menjati s fotovoltaiko, ki sončno energijo spreminja v električno. Mnoge možnosti koriščenja sončne energije so že dolgo znane. Naša tehnologija pa se je v mnogih letih tudi dokazala za zelo kvalitetno.

Prednosti solarnega ogrevanja:

 • Neizčrpne, brezplačne količine energije
 • Ni emisij CO2
 • Do 70% prihranka energije za pripravo tople vode in do 35% prihranka energije za ogrevanje
 • Zmanjšanje porabe fosilnih goriv
 • Solarni sistemi se lahko integrirajo v obstoječe ogrevalne sisteme
 • Moderni sistemi delujejo učinkovito tudi pozimi

Kako deluje solarno ogrevanje

Solarno ogrevanje deluje po načelu temne cevi za zalivanje, ki se na soncu segreje. Površina cevi absorbira sončno energijo, s katero se voda v cevi segreva. Načelo solarnega ogrevanja v štirih korakih:

 1. Sprejemniki absorbirajo sončno energijo. Posebna tekočina se v ceveh sprejemnika ogreva.
 2. Črpalka pošilja vročo tekočino v izmenjevalnik solarnega vsebnika tople vode.
 3. Toplotna energija se prenaša na vodo v vsebniku sanitarne tople vode.
 4. V kolikor sončno žarčenje ni dovolj, Se vključi dogrevanje do zadane temperature.

Solarni sistem oskrbuje v povprečju okoli 60% potrebne energije za pripravo tople vode.

Uporaba solarne energije za podporo ogrevanju

Poleg priprave sanitarne tople vode, lahko sončno energijo uporabljamo tudi kot podporo ogrevanju. S tem lahko še več prihranimo pri stroških ogrevanja. Tudi pri zmerno nizkih zunanjih temperaturah, lahko konvencionalni sistemi ogrevanja ostanejo ugasnjeni zaradi sončne podpore ogrevanju.

Bistvo tega sistema je zalogovnik namenjen ogrevanju tople vode in zalogi vode za centralno ogrevanje. Če je dovolj sonca, ta ogreval vodo v zalogovniku preko izmenjevalca na spodnjem delu. Če temperatura v zalogovniku pade, oziroma ga sonce ne more segreti, se vključi konvencionalno ogrevanje, ki zalogovnik po potrebi ogreje.

Vaillantovi solarni sistemi ogrevanja - zanesljivi in fleksibilni

S sončno energijo ne bomo pokrili celoletnih potreb po ogrevanju. Kombinacija s plinsko tehnologijo je dobra in relativno poceni rešitev. Seveda pa je kombinacija s toplotno črpalko še bolj učinkovita.

Solarni sprejemniki

Razlikujemo dve vrsti solarnih sprejemnikov energije, ki se uporabljajo v solarnih sistemih. Ploščate in cevne vakuumske sprejemnike.

Ploščati sprejemniki - moč površine

Glavna odlika ravnega ploščatega sprejemnika je temna absorbcijska površina, obrnjena proti soncu. Površinski premaz maksimalno absorbira sončno žarčenje ob minimalni refleksiji. Absorbirana energija se prenaša na tekočino, ki kroži v cevi pod absorberjem.

Tehnično gledano se ploščati sprejemniki razlikujejo od cevnih v izolaciji absorberja. Pri ploščatih sprejemnikih se uporablja za izolacijo kameno volno ali poliuretansko peno.

Prednosti ploščatih sprejemnikov:

 • Nizka cena
 • Nizki stroški vzdrževanja
 • Idealni za pripravo sanitarne tople vode

Da bi vam lahko ponudili kvalitetne, učinkovite sprejemnike po ugodni ceni, je Vaillant razvil svoje ploščate sprejemnike. Najvišja učinkovitost in optimalni solarni donos bosta znižala vaše stroške ogrevanja.

Izvedite več o Vaillantovih ploščatih sprejemnikih.

Hitra, varna in enostavna montaža

Vse sončne sprejemnike v našem programu odlikuje enostavna montaža, ki omogoča tudi maksimalno fleksibilnost.

Ne glede na to, ali govorimo o vertikalni ali horizontalni izvedbi, o sprejemnikih eden ob drugem ali eden nad drugim – z našimi sprejemniki imate možnost fleksibilne montaže. Poleg klasičnih rešitev se lahko montirajo tudi na ravno streho, v streho na balkon ali na fasado.

Pravilen sistem ogrevanja

Standardne izbire za pravilen sistem ogrevanja ni. Pravočasno se poosvetutjte za Vaillant strokovnjakom ali z lokalnim Vaillant ištalaterjem.